Sep 6, 2011

Tak tahu nak buat AISKRIM GORENG..? Senang jela wei..



Assalamualaikum w.b.t..
Nak tau buat aiskrim goreng macam mane?
Aku ni pon baru blaja dari kawan aku sorang ni haa..
Tengok lah apa yang dia dah buat.. 
**jadikan.......

Aku tak pernah tau aiskrim goreng tu boleh dibuat sendiri guna roti je..
Bagi yang juga tak tau, anda memang tidak salah membaca,,

Memang boleh guna ROTI BIASA tu je macam Hi5 ke Gardenia tu je!!**nada eksaited \^_^/

Bahan2 yang diperlukan adalah :
a. Roti 
**seketul aiskrim goreng menggunakan 2 keping roti so pandai2 la bajet nak banyak mana

b. Aiskrim (sukahatimunakperisahaperrr)
**nasihat aku,pastikan guna aiskrim yang dah keras sempurna, kalau cair nanti menyusahkan

c. Cawan atau acuan yang sesuai..(guna yang acuan karipap tu pun boleh)

d. Plastik (aku guna plastik untuk tapau sandwic)

e. Pinggan, chopboard, minyak, kuali, senduk dan dapur gas
**eh yang ni ikut logik memang perlu kan? -__-

Cara2 nya adalah :
1. Penyekkan roti bagi mampat..Jangan sampai nipis sangat pulak ye
Aku guna roller yang orang slalu buat kuih tu..Tak ingat pe namanye..hee~



2. Scoop aiskrim, dan letak kat bahagian tengah roti..
Do not put too much ice cream ..1 scoop ice-cream is enough ! **ecehhh..speaking kauuuu!



Lihatlah, aku yang tak sabar terus scoop aiskrim yang melting..Aiskrim ni masa tu baru je beli..
Kan nampak macam nak jadi shake je kat tepi2 tu!**



Eh aku kata letak bahagian tengah roti kan aiskrim tu?
Tapi aku sendiri main tepek jeh..kehkehkeh

3. Letak lagi satu keping roti yang telah dipenyekkan atas roti yang dah diletakkan aiskrim tadi

##takde gambo..hee~

4. Tekap roti tadi menggunakan cawan plastik..
Guna cawan yang agak2 senang bagi cawan tu potong roti..
Memang boleh guna acuan karipap tapi aku rasa the best way is guna cawan plastik jeh sebab senang..wee~


Begini caranya ye kawan2 =)
Cara aku ialah tekan cawan tu dan pusing2 sampai boleh pisahkan dia dari lebih2 roti kat tepi tu..
Lepas tu keluarkan la dari cawan..

5. Bila dah keluarkan roti yang dah jadik bentuk bulat tu, picit2 sikit bahagian tepi2 dia..
Ala2 mengunci aiskrim dari keluar la gitu..
Ini adalah penting supaya masa goreng nanti aiskrim kamu tak keluar dari tepi2..
Kalau tepi2 berlubang nanti minyak boleh masuk dalam roti dan takde guna goreng aiskrim ni..huhu..
ada paham??


Lebih kurang camni la rupa nye..Tapi masa ni aku tak tau so tepi2 tu aku tak picit elok..
Masa goreng ada sedikit kebocoran..hahah

6. Yang dah siap tu masuk dalam plastik dan kurung dia dalam freezer for 6 hours and above kalau tak silap..Jangan terus goreng tau ! 
The best is biarkan semalaman sebab kita nak bagi dia keras, nanti goreng takdelah aiskrim tu melt away..

**betul ke ayat melt away tu?men taram jeh..hehh~
Then bila kita biarkan semalaman dalam freezer, tekstur roti lebih kukuh..
**ecehhh..kukuh tu beb ! ingat bangunankah? 

7. Bila dah cukup keras roti tu(especially lepas simpan semalaman)bolehlah digoreng menggunakan minyak yang cukup panas..
Masa menggoreng adalah dalam 1-2 minit sahaja..
INGAT!!!
Jangan derhaka dan jangan nak over,,kalau tak engkau makanlah roti bakar..muakakakak~
Masa goreng tu jangan lepa, jangan malas..
Terbalik2 kan objek supaya warna dia cantik, takdelah nanti belah atas gelap, belah bawah cerah macam ying dan yang tahu..??sekejap je pun goreng benda alah ni kan..

Nak tengok tak hasil dia??














Maaf maaf maaf ~
Aku lupa nak snap pic aiskrim goreng yang dah siap..!!!
Laaaaaaaaaarriiiiiiikkkkkkkkkkkkk!!!!!

Tengok je pic aiskrim goreng hasil air tangan orang lain kat SINI..
PEACE Y'ALL! weeee~


Nota kaki : Entry ni kredit to Finaz Jaafar. Sebab nampak mcm best tu yg nak share tuh..Agipun dah bgtao kat die.. ^^

Suka tak ? tekan je like kat bawah ni ^^

13 3 menconteng:

Miss Dolce and Gabbana said...

haha..sharing is caring is loving is sweet right.selalu jugak buat kalau tiba cuti semester.haha

[k]o{q}i[n] said...

ahakz...wt la lebih lain kali...

fydakachak said...

eecehh..kantoi eskim goreng oppa wat tak jadi..takde gmba konon..haa ayokk! haha :D

papepon,nice info..lau rajen bley try..tp slalunye malas..ngeh~

Far8 budak baik said...

bolehhh dah buat kat u nnti..
hahahahahahaha!

Engku Sofea said...

senang je ! n nampak sedap leeeeee. yum yum :P

Amira Anorah said...

oppa...oppa buat ke unni ye.. :)..mekasihhhh.. :D:D:D

Oppa Kudin Nz said...

@Miss Dolce and Gabbana :

hahaha..panjg giler ayat tuh..
x salah kn nk sharing2 nih..
pandai jugk buat rupenye..
buat tu lebih2 lah sket..
ade org nk jugk..hehehe ^^

Oppa Kudin Nz said...

@[k]o{q}i[n] :

kalau la aku buat kn..
malas jugk sebenarnya..haha ^^

Oppa Kudin Nz said...

@fydakachak :

memg x jadi pon sebab x buat..
sape kate malas,oppa gh rajin ni..
jgn main2..hahaha ^^

Oppa Kudin Nz said...

@Far8 budak baik :

haha..memg takkan buat r balik u nt..
dh r bercampur malas nk balik nih..

Oppa Kudin Nz said...

@Engku Sofea :

Mudah je kn..tp tula,nk buat tu xtao biler..
nmpk memg yummy2..errmmmmm~

Oppa Kudin Nz said...

@Amira Anorah :

x ckp pon nak buat..
sila tunggu lagi lah ye..haha ^^

Cik Azizah said...

nyummy! menyelerakan! nak sikit...